Θύματα διακίνησης προσώπων


Σε περίπτωση που έχετε πέσει θύμα εμπορίας ανθρώπων και επιθυμείτε να καταγγείλετε τις σε βάρος σας πράξεις, τυγχάνοντας ταυτοχρόνως παροχής αρωγής και προστασίας, μπορείτε να απευθυνθείτε στις κατωτέρω Υπηρεσίες:
- Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής: 210-6476826 και 210-6476825.
- Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης: 2310-388401, 2310-388363 και 2310-388375.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Περιφερειακά έχουν συγκροτηθεί και λειτουργούν Ομάδες Anti-trafficking, οι οποίες καλύπτουν όλη τη Χώρα (Δ.Α. Αρκαδίας, Δ.Α. Αχαΐας, Δ.Α. Ηρακλείου, Δ.Α. Ιωαννίνων, Δ.Α. Κέρκυρας, Δ.Α. Σερρών, Δ.Α. Κοζάνης, Δ.Α. Κυκλάδων, Δ.Α. Λάρισας, Δ.Α. Λέσβου, Δ.Α. Ροδόπης και Δ.Α. Φθιώτιδας), διαθέτοντας άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό και στελεχωμένες από αστυνομικό προσωπικό με ειδικές γνώσεις σε θέματα εμπορίας ανθρώπων, που επιμορφώνεται διαρκώς, συμμετέχοντας σε σεμινάρια που διοργανώνονται στη Χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό και επιλαμβάνονται σχετικών υποθέσεων.
Πέρα των προαναφερομένων Υπηρεσιών, μπορείτε να απευθύνεστε σε οποιαδήποτε Aστυνομική Υπηρεσία, όλο το 24ωρο, η οποία θα σας κατευθύνει αρμοδίως.

(πηγή: Ελληνική Αστυνομία- Εμπορία Ανθρώπων)


Υπηρεσίες Στήριξης Θυμάτων Εμπορίας Προσώπων

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ)
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης συντονίζει ένα δίκτυο παροχής υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης σε άτομα, οικογένειες και πληθυσμιακές ομάδες που βιώνουν καταστάσεις ψυχοκοινωνικής κρίσης ή χρειάζονται άμεση κοινωνική βοήθεια.
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με έδρα την Αθήνα εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Οι Υπηρεσίες του για θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι:
- Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας «197» για όλους τους πολίτες. Λειτουργεί σε καθημερινή 24ωρη βάση. Η κλήση είναι ατελής.
- Κέντρα Κοινωνικής Στήριξης σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη
- Ξενώνες για πολίτες με σοβαρά κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα στην Αττική
- Καταφύγια για γυναίκες – μόνες ή με τα παιδιά τους – που βρίσκονται σε κίνδυνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι:
- συμβουλευτικές υπηρεσίες καθώς και πληροφόρηση σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας
- κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα ή οικογένειες άμεση φιλοξενία σε γυναίκες – μόνες ή με τα παιδιά τους – που είναι σε κίνδυνο (κυρίως θύματα βίας – ενδοοικογενειακής, θύματα εμπορίας ανθρώπων)
βραχυπρόθεσμη φιλοξενία σε ξενώνες σε άτομα που βιώνουν καταστάσεις κρίσης ή βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης
- συνεργασία και διαμεσολάβηση για τη διευκόλυνση πρόσβασης σε Υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης που παρέχονται από άλλους φορείς.
ΕΠΙΚΟΙΚΩΝΙΑ:
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: http://www.ekka.org.gr/

Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων -Συμβουλευτικά Κέντρα για τη Βία κατά των Γυναικών υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών

Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων δημιούργησε και λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο 62 δομών για τις γυναίκες θύματα βίας.
Το ως άνω δίκτυο περιλαμβάνει την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 40 Συμβουλευτικά Κέντρα και 21 Ξενώνες Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους.
Η τηλεφωνική γραμμή SOS15900 υποστηρίζεται και με την ηλεκτρονική διεύθυνση sos15900@isotita.gr. Λειτουργεί σε 24ωρη βάση/365 ημέρες το χρόνο και προσφέρει τις υπηρεσίες της στα ελληνικά και αγγλικά, ενώ το κόστος κλήσης είναι μία αστική μονάδα.
Τα Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχουν δωρεάν ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική, ενώ πλέον διευρύνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες και στο πεδίο της εργασιακής συμβουλευτικής των γυναικών, αλλά και στο πεδίο γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (πρόσφυγες, μονογονείς, ρομά κλπ). Πληροφορίες για τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των Συμβουλευτικών Κέντρων παρέχονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.womensos.gr/ και στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook: WomenSOS.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Ηλεκτρονική Διεύθυνση Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων: http://www.isotita.gr/

(πηγή: e-justice – Τα δικαιώματά μου για στήριξη και βοήθεια)

Άλλοι σχετικοί φορείς για παροχή στήριξης:

- Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: https://greece.iom.int/el για τον ασφαλή επαναπατρισμό των θυμάτων
- Διπλωματικές Αρχές για την παροχή αρωγής στα θύματα υπηκόων τους στις υποθέσεις εμπορίας προσώπων

 

ΥΠΗΡΞΑ ΘΥΜΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ: ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΙΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ: Θέσεις και ρόλοι Η υποστήριξη των θυμάτων


ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΧΑΡΤΗΣ

Μπλουζα Χάρτης Εξοδος