Θύματα σεξουαλικής βίας


Σύμφωνα με την οδηγία 2012/29/ΕΕ, εισαγωγική παράγραφο 17, η σεξουαλική βία περιλαμβάνει τον βιασμό, τη σεξουαλική επίθεση και την σεξουαλική παρενόχληση. Αντίστοιχα η εισαγωγική παράγραφος 38 αναφέρει ότι στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πρέπει να παρέχεται ειδική υποστήριξη, η οποία περιλαμβάνει καταφύγιο και ασφαλή διαμονή, άμεση ιατρική υποστήριξη, παραπομπή σε ιατρική και ιατροδικαστική εξέταση για αποδεικτικά στοιχεία σε περιπτώσεις βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης, βραχυπρόθεσμη και μακροχρόνια ψυχολογική συμβουλευτική, περίθαλψη τραύματος, νομικές συμβουλές, υπεράσπιση και συγκεκριμένες υπηρεσίες για παιδιά ως άμεσα ή έμμεσα θύματα.

Η Σεξουαλική Βία, Κακοποίηση και Παρενόχληση αποτελεί έγκλημα και διώκεται σύμφωνα με τις πρόνοιες του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομοίας. Σύμφωνα με το εδάφιο δ’ της παρ. 2 του αρ. 46 ΚΠΔ προβλέπεται ρητά ότι σε περίπτωση έγκλησης του παθόντος «δεν απαιτείται κατάθεση παραβόλου για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας».

Με σκοπό την στήριξη και καθοδήγηση των θυμάτων σεξουαλικής βίας, η Ελληνική Αστυνομία έχει δημοσιεύσει τις πιο κάτω συμβουλές και οδηγίες σχετική με τη λήψη στήριξης και την αναφορά του εγκλήματος:

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ – ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΘΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ (σεξουαλική κακοποίηση – παρενόχληση)

1. Οι συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης – παρενόχλησης είναι επιβαρυντικές ψυχολογικά για τα άτομα που τις υφίστανται. Αν έχετε βιώσει μία αντίστοιχη συμπεριφορά είναι πιθανό να αισθάνεστε φόβο, ενοχή, θλίψη, απόγνωση, απογοήτευση, ντροπή, άγχος και θυμό ή να νιώθετε αβοήθητοι, εγκλωβισμένοι και «μπλοκαρισμένοι».

Προκειμένου να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση:

  • Μπορείτε να μιλήσετε σε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεστε για το τι σας έχει συμβεί, ώστε να σας βοηθήσει.
  • Μπορείτε να επικοινωνήσετε με άτομα του υποστηρικτικού σας περιβάλλοντος, με ειδικό ψυχικής υγείας ή με κάποια από τις γραμμές/δομές ψυχοκοινωνικής στήριξης (βλ. παρακάτω), ώστε να αντλήσετε δύναμη, να ξεπεράσετε το φόβο σας και να απεγκλωβιστείτε από την κατάσταση στην οποία έχετε περιέλθει.
  • Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν ευθύνεστε εσείς για τη συμπεριφορά του θύτη.
  • Θυμηθείτε ότι και άλλα άτομα έχουν υποστεί παρόμοια συμπεριφορά. Δεν είστε οι μόνοι και δεν είστε μόνοι.
  • Έχετε κατά νου ότι θύματα που ζήτησαν βοήθεια και κατήγγειλαν τέτοιου είδους πράξεις (βλ. παρακάτω που μπορείτε να απευθυνθείτε) κατάφεραν να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης – παρενόχλησης και να διαφυλάξουν την ψυχοσυναισθηματική τους ισορροπία.
  • Σκεφτείτε ότι με την αναφορά – καταγγελία των σε βάρος σας πράξεων, προστατεύετε και άλλα άτομα από τον ίδιο δράστη ή άλλους πιθανούς δράστες.

2. Που μπορείτε να απευθυνθείτε;

  • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε το 100 και αν δε μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε μήνυμα (sms) γράφοντας το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση και το είδος της επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου»).
  • Μπορείτε να μεταβείτε στην πλησιέστερη αστυνομική υπηρεσία και να αναφέρετε τι σας έχει συμβεί.
  • Αν πρόκειται για συμβάν που λαμβάνει χώρα μέσα στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας (δείτε τηλέφωνα)
  • Αν πρόκειται για πράξη που έλαβε χώρα μέσω του διαδικτύου, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 11188.

Σημειώνεται ότι για τα αδίκημα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας/ελευθερίας, από τη στιγμή που θα λάβουν γνώση οι αστυνομικές αρχές θα επιληφθούν άμεσα, με ευαισθησία και σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του θύματος.
Επιπλέον μπορείτε να:

  • Αναφέρετε το περιστατικό στις κατά τόπο Εισαγγελικές Αρχές.
  • Απευθυνθείτε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας 15512 (όταν πρόκειται για συμβάν που λαμβάνει χώρα σε εργασιακό χώρο).
  • Επικοινωνήστε με τα κατά τόπο Κέντρα Ψυχικής Υγείας και Δημόσια Νοσοκομεία για παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης.
  • Καλέσετε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες ή να επικοινωνήστε με τα κατά τόπο συμβουλευτικά κέντρα (που απευθύνονται σε γυναίκες)

Αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες: https://metoogreece.gr/

(πηγή: Ελληνική Αστυνομία – Θύματα προσβολής γενετήσιας ελευθερίας)


Υπηρεσίες Υποστήριξης Θυμάτων Σεξουαλικής Βίας

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων-Συμβουλευτικά Κέντρα για τη Βία κατά των Γυναικών υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων δημιούργησε και λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο 62 δομών για τις γυναίκες θύματα βίας.
Το ως άνω δίκτυο περιλαμβάνει την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 40 Συμβουλευτικά Κέντρα και 21 Ξενώνες Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους.
Η τηλεφωνική γραμμή SOS15900 υποστηρίζεται και με την ηλεκτρονική διεύθυνση sos15900@isotita.gr. Λειτουργεί σε 24ωρη βάση/365 ημέρες το χρόνο και προσφέρει τις υπηρεσίες της στα ελληνικά και αγγλικά, ενώ το κόστος κλήσης είναι μία αστική μονάδα.
Τα Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχουν δωρεάν ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική, ενώ πλέον διευρύνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες και στο πεδίο της εργασιακής συμβουλευτικής των γυναικών, αλλά και στο πεδίο γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (πρόσφυγες, μονογονείς, ρομά κλπ). Πληροφορίες για τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των Συμβουλευτικών Κέντρων παρέχονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.womensos.gr/ και στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook: WomenSOS.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Ηλεκτρονική Διεύθυνση Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων: http://www.isotita.gr/

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ)
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης συντονίζει ένα δίκτυο παροχής υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης σε άτομα, οικογένειες και πληθυσμιακές ομάδες που βιώνουν καταστάσεις ψυχοκοινωνικής κρίσης ή χρειάζονται άμεση κοινωνική βοήθεια.
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με έδρα την Αθήνα εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Οι Υπηρεσίες του για θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι:

  • Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας «197» για όλους τους πολίτες. Λειτουργεί σε καθημερινή 24ωρη βάση. Η κλήση είναι ατελής.
  • Κέντρα Κοινωνικής Στήριξης σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη
  • Ξενώνες για πολίτες με σοβαρά κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα στην Αττική
  • Καταφύγια για γυναίκες – μόνες ή με τα παιδιά τους – που βρίσκονται σε κίνδυνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Οι παεχόμενες υπηρεσίες είναι:

  • συμβουλευτικές υπηρεσίες καθώς και πληροφόρηση σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας
  • κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα ή οικογένειες άμεση φιλοξενία σε γυναίκες – μόνες ή με τα παιδιά τους – που είναι σε κίνδυνο (κυρίως θύματα βίας – ενδοοικογενειακής, θύματα εμπορίας ανθρώπων)

βραχυπρόθεσμη φιλοξενία σε ξενώνες σε άτομα που βιώνουν καταστάσεις κρίσης ή βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης

  • συνεργασία και διαμεσολάβηση για τη διευκόλυνση πρόσβασης σε Υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης που παρέχονται από άλλους φορείς.

ΕΠΙΚΟΙΚΩΝΙΑ:
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: http://www.ekka.org.gr/

(πηγή: e-justice – Τα δικαιώματά μου για στήριξη και βοήθεια)

ΥΠΗΡΞΑ ΘΥΜΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ: ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΙΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ: Θέσεις και ρόλοι Η υποστήριξη των θυμάτων


ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΧΑΡΤΗΣ

Μπλουζα Χάρτης Εξοδος