Οι συνήθεις αντιδράσεις των θυμάτων


Όντας καποιος/α το θύμα ενός εγκλήματος μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σωματικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις.
Μπορεί να βιώσετε έναν συνδυασμό σκέψεων και συναισθημάτων που μερικές φορές είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Παρόλο που αυτές οι αντιδράσεις είναι απολύτως φυσιολογικές, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε και ότι χάνετε τον έλεγχο, γεγονός που μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικό. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά τα συναισθήματα θα εξασθενίσουν και ότι, με την πάροδο του χρόνου, θα αποκτήσετε σταδιακά ένα αίσθημα ελέγχου στη ζωή σας.
Είναι πιθανό ότι θα ταυτιστείτε με πολλές ή καμία από τις αντιδράσεις που περιγράφονται εδώ.
Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσετε είναι ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένος τρόπος για το πώς μπορεί να αισθάνεστε ή να αντιδράτε.

Όταν βιώσουμε ως θύματα ένα έγκλημα, μπορεί να μας επηρεάσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Όλοι έχουμε τις προσωπικές μας στρατηγικές για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες στη ζωή μας. Συνήθως, αυτές οι στρατηγικές λειτουργούν αρκετά καλά και μας βοηθούν σε πολλές διαφορετικές συνθήκες. Ωστόσο, ως θύματα εγκλήματος, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση στην οποία αντιδρούμε διαφορετικά και οι στρατηγικές που χρησιμοποιούμε συνήθως ενδέχεται να μην είναι αρκετές.
Συχνά νιώθουμε ότι η προσωπική μας ακεραιότητα έχει παραβιαστεί και είμαστε σε κατάσταση σοκ. Επιπλέον, μπορεί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως δυσκολία στον ύπνο, κατάθλιψη, άγχος και ενοχές. Μπορεί να νιώθουμε ενοχές αν και γνωρίζουμε ότι δεν φταίμε εμείς για αυτό που συνέβη. Αυτή ακριβώς η κατάσταση της μη αναγνώρισης ή κατανόησης των δικών μας αντιδράσεων είναι αρκετά άβολη για τους περισσότερους ανθρώπους.
Αυτό που στην πραγματικότητα είναι μια εντελώς φυσιολογική αντίδραση σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, μας κάνει να αισθανόμαστε ότι έχουμε χάσει κάθε έλεγχο και ο κόσμος μπορεί να μας φαίνεται ότι είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος.

ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

Αφού βιώσουν ένα έγκλημα, μερικοί άνθρωποι σκέφτονται συνεχώς τι συνέβη. Για τους περισσότερους από εμάς, αυτά τα συμπτώματα εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αναμνήσεις του περιστατικού ενδέχεται να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πυροδοτούμενες από μια συγκεκριμένη εικόνα, μυρωδιά ή άλλη μνήμη, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν προσωρινά τις ίδιες αντιδράσεις με το ίδιο το έγκλημα. Οι εικόνες μπορεί να είναι τόσο ‘καθαρές’ και τόσο έντονες που να αισθάνεσαι ότι το έγκλημα διαπράττεται ξανά. Αυτές οι επαναλαμβανόμενες αναμνήσεις, γνωστές ως αναδρομές, μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικές. Εάν το έγκλημα καταγγέλθηκε στην αστυνομία και, οδήγησε στη δίωξη και τη δίκη του υπόπτου, ενδέχεται να υπάρχει αρκετό χρονικό διάστημα μεταξύ του εγκλήματος και της δίκης. Πολλά θύματα εγκλήματος αισθάνονται ενοχλητικό να πρέπει να βιώσουν ξανά τις αναμνήσεις του περιστατικού όταν πρέπει να πουν στο δικαστήριο τι συνέβη. Εάν αυτές οι αντιδράσεις δεν εξαφανιστούν μετά από μερικούς μήνες, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια.

Ανοιξε

ΘΥΜΟΣ

Μερικές φορές τα θύματα μπορεί να αισθάνονται έντονο θυμό και ακόμη μίσος για το άτομο που διέπραξε το έγκλημα. Αυτό συχνά δημιουργεί συναισθήματα για εκδίκηση, αναδεικνύοντας μια πλευρά του εαυτού μας που μπορεί να μην αναγνωρίζουμε καν. Είναι σημαντικό φυσικά να κάνουμε διάκριση μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, αλλά είναι επίσης σημαντικό να μην κατηγορούμε τον εαυτό μας που σκέφτεται έτσι. Είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση που συνήθως ξεθωριάζει όσο αποστασιοποιούμαστε περισσότερο από αυτό που βιώσαμε. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα θύματα εγκλήματος να αρνούνται ή να προσπαθούν να καταπιέσουν αυτό που συνέβη, καθώς αυτό τους επιτρέπει να ανταπεξέλθουν στη δυσφορία που αισθάνονται όντας ο στόχος του εγκλήματος. Η μετέπειτα διαδικασία για να αρχίσουμε να θυμόμαστε αυτό που αρχικά «έπρεπε να ξεχάσουμε» είναι μια δύσκολη διαδικασία, η οποία μπορεί να διαρκέσει κάποιο χρόνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κρίση, να συνεχίζουν να νιώθουν θυμό ακόμα και όταν ξεπερνούν το συμβάν.  

Ανοιξε

ΥΠΗΡΞΑ ΘΥΜΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ: ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΙΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ: Θέσεις και ρόλοι Η υποστήριξη των θυμάτων


ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΧΑΡΤΗΣ

Μπλουζα Χάρτης Εξοδος